Tag: bungalow renovation

1960’s renovation transforms home into a light filled modern Interior

  • 11 May 2016

Browsing through Melbourne based  Bower Architecture & Interiors web site is a visual delight, each featured project is an inspiration!

The studios mission statement resonates with me as well.

Our architecture sits outside of fashion and is grounded in a collective view that the best and most sustainable design is that which is built to last and be celebrated for decades to come.

It is the essence of my Design practice, I totally agree that Interior Design should sit firmly beyond the whims of fashion, this is what truly leads to timeless design.

The bold use of colour in the Stepping House project caught my eye. A 1960’s home that has been cleverly renovated into beautiful light filled spaces.

I love how the powerful bold blocks of colour have been used to create intimate zones, which are then softened and linked with the warmth of timber.

Flagstone tile layout adds textural interest, mirrors extended to the ceiling enhance the visual height, and in the bathroom below leads the eye to the glass ceiling!

First seen on Contemporist.

Super cool bungalow renovation

  • 9 September 2013

I recently had the pleasure of working with Kyle and Karen on the renovation of their home in Mount Maunganui. During our  first meeting I could see instantly it was going to be a great project, they both clearly had excellent taste as their bungalow  was oozing with a fantastic collection of much-loved goodies.

My brief was to provide them with a concept floor plan that would improve the flow of the home focusing on the entrance, laundry, kitchen and bathroom. The changes  needed to keep within the original footprint of the home and work around all existing windows. 

The current layout was a dated and inefficient use of the limited available space, so we combined the well proportioned laundry into an entry, laundry and scullery space, changed the kitchen to a functional galley and added a free-standing bath and wet area shower to the bathroom.  With all the boxes ticked we continued onto designing a kitchen to suit the  elongated galley space.   Karen requested a lowered desk area that could accommodate a bar stool, a space that would work  for a guest to hang out while cooking was underway, or for every day laptop use.

I suggested a turned table leg to support the lowered area, an interesting end to streamlined kitchen cabinetry creating a sence of weightlessness and  the illusion of extra space….. it works a treat!